Pistolmodeller

En pistol är ett handeldvapen för personligt skydd. Ibland används pistoler även inom sportskytte och jakt. Det är vanligt att folk blandar ihop pistoler och revolvrar eftersom de liknar varandra. Den främsta skillnaden är att de flesta pistoler är halvautomatiska och har patronmagasinet i kolven på vapnet. Kraften från rekylen används till att kasta ut tomhylsan och mata in en ny patron i loppet. Revolvrar, däremot, har patronerna i en roterande cylinder eller trumma. Det finns väldigt många olika pistolmodeller och de är gjorda för olika användningsområden och situationer. Många pistolmodeller används av polisstyrkor och väpnade styrkor över hela världen.

Pistolmodeller i olika storlekar

Pistolmodeller som är vanliga i Sverige

Glock 17 är en österrikisk, halvautomatisk pistol. Pistolen har ett rykte om sig att vara mycket slitstark och pålitlig. Den rymmer 17 patroner men väger endast 874 gram vilket gör den smidig och lätthanterlig. Genom åren har Glock konstruerat ett antal olika versioner av pistolen. Glock 17 är en av Sveriges allra vanligaste pistolmodeller eftersom den används av det svenska försvaret. Försvarsmakten började använda pistolen på 1980-talet och den har den militära beteckningen ”Pistol 88”. Glock 17 används även av många andra länders polis- och militärstyrkor.

Den tjeckiska pistolen CZ 75 är en pistol med både halvautomatisk och selektiv eldgivning. Den har en kaliber på 9x19mm. CZ 75 har gjort sig känd för att vara relativt billig men ändå erbjuda hög kvalitet och träffsäkerhet. Brottsförebyggande rådet beräknar att CZ 75 är en av Sveriges vanligaste ”svarta” pistolmodeller och den används flitigt av kriminella gäng. Illegala pistoler smugglas in till Sverige från Östeuropa. På den svarta marknaden beräknas en CZ 75 kosta ungefär 8 000-16 000 kronor.

Pistoler som har blivit kända på film och spel

Walther PPK är en liten tysk pistol som började tillverkas redan 1929 men som har fått en del uppgraderingar genom åren. De flesta versionerna av pistolen väger endast mellan 560-675 gram. Tack vare sin litenhet har pistolen varit populär hos underrättelsetjänster och kriminalpoliser. Walther PPK har bland annat använts av den svenska polisen. I fiktionen har Walther PPK länge varit James Bonds favoritpistol och därför har den blivit en av filmhistoriens mest ikoniska pistolmodeller.

Beretta 92 är en automatpistol tillverkad i Italien. Unikt för pistolen är att den har en öppen konstruktion som förhindrar att patroner fastnar. Pistolen är känd som en av världens mest stryktåliga och pålitliga pistolmodeller. Beretta 92 används som standardsidovapen i den amerikanska militären och i deras tester har pistolen skjutit 168 000 skott utan bekymmer. I filmens värld har Beretta 92 blivit känd som John McClanes tjänstevapen i Die Hard-filmerna. McLanes pistol är inte lika elegant som James Bonds, men den passar hans tuffa och hårda stil.

Svårt att äga pistol i Sverige

Det finns många pistolmodeller i världen med olika kalibrar, användningsområden, storlekar, ytbehandlingar och andra egenskaper. De flesta av pistolerna är gjorda för att ge personligt skydd. Många av dagens moderna pistoler är helautomatiska eller halvautomatiska och laddas med hjälp av rekylkraft. I Sverige är det ganska svårt för civilpersoner att köpa och bära pistol, men pistoler används av polis och militär. Civilpersoner kan dock få rätt att äga pistoler om de är med i en sportskytteförening eller om de är jägare.